Het productieproces van een lekkere whisky bestaat uit verschillende stappen. De laatste stap, het rijpen, duurt veruit het langst. In dit artikel vind je de verschillende stappen die horen bij het brouwen van whisky.
Stap 1. Het mouten
De eerste stap is het moutingsproces. Enkele dagen wordt een hoeveelheid gerst in het water gelegd. Zo worden de enzymen geactiveerd. Op deze manier kan het zetmeel eenvoudig groeien. Het water kan over turf of graniet gestroomd worden. Turf kan zorgen voor een meer rokerige smaak van de uiteindelijke whisky.
Stap 2. Het drogen
Het gerst moet vervolgens drogen. Wanneer dit gebeurd is, wordt het gerst gemalen. Het malen vindt plaats in een speciale dresser en wordt vervolgens gemixt in een mashing tun met heet water. Hierdoor komen er suikers bij. De vloeistof die nu ontstaat wordt ook wel wort genoemd.
Stap 3. Het gisten
De volgende stap in het bouwproces is het gisten. In speciale wash backs wordt gist aan het mengsel toegevoegd. Dit heeft als gevolg dat het mengstel sterk begint te schuimen. De ontstane suiker wordt nu omgezet naar alcohol.
Stap 4. Het stoken
Het mengsel wordt nu naar de koperen stookketels gevoerd. In deze speciale ketels vindt het distillatie proces plaats. Uiteindelijk ontstaat er een vloeistof met een alcoholpercentage tussen de 60 en 70 procent.
Stap 5. Het roken
De alcoholhoudende drank wordt nu voor een periode van minimaal drie jaar opgeslagen in speciale vaten van eikenhout. De opslagtijd kan echter sterk variëren.