De Ieren zien zichzelf als de uitvinders van de whiskey. Uiteraard zijn hun Schotse buren het hier niet mee eens. Zij vinden dat de oorsprong van het product in Schotland ligt. Naar aller waarschijnlijkheid hebben de Ieren echter gelijk. Het was Sint Patrick (385 tot 461) die de kunst van het distilleren het eerst onder de knie had.
Whiskey uit Ierland
Whiskey (we schrijven het nu met een e) is inmiddels immens populair. In de 18 eeuw waren er zo’n 1.200 distilleerderijen actief. Een grootdeel hiervan was echter illegaal. Een illegale distilleerderij betaalde destijds geen belasting op mout, de grondstof voor whiskey. De Ierse regering besloot om het gevecht tegen illegale whiskey distilleerderijen aan te gaan. De aanpak was redelijk succesvol te noemen. In 1822 waren er nog 800 illegale stokerijen over. Een aantal decennia liep het aantal stokerijen nog verder terug omdat er een geheelonthoudingsbeweging ontstond. In 1887 waren er nog slechts 28 stokerijen actief.
De letter e in whiskey
In de 19e eeuw namen stokerijen in Schotland een nieuw distilleerapparaat in gebruik. Hierdoor konden de Schotten sneller produceren. De Ieren waren geen fan van het nieuwe stukje technologie en bleven op de ouderwetse manier stoken. Om hun ‘authentieke’ whisky te onderscheiden van het Schotse aftreksel werd de letter e toegevoegd. De Amerikanen namen deze schrijfwijze over, terwijl landen als Japan en Canada vasthouden aan de originele spelling. Vandaag de dag kent Ierland nog drie actieve Ierse distilleerderijen: Cooley, Midleton en Bushmills. De Ierse whiskystokerijen produceren onder meer Jameson, Bushmills en Connemara whiskey.